Nem vén, de ballag

Szerző • 2019-05-07 • Hírek, Közélet Nem vén, de ballag bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva823

Pestszentlőrinc-Pestszentimre több középiskolával dicsekedhet, ezek közül négy tartott ballagási ünnepséget május 3-án: a Karinthy Frigyes Gimnáziummal, a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziummal, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziummal, valamint a Pogány Frigyes Szakgimnáziummal. A Városkép – mint azt fotóink is tanúsítják – a Sztehlo gimnáziumot látogatta meg ezen a napon – írta a bp18.u.

Már 1872-ben is tréfálkozva „vén diáknak” nevezték magukat a selmecbányai bányászati akadémia végzősei – mitől lenne vén egy fiatalember, aki reményekkel telve, vidáman hagyja el az iskolát?! Bizony, az 1872-es év volt az első, amikor az akadémia hallgatói dokumentáltan búcsúünnepséggel köszöntek el az intézménytől, a Ballag már a vén diák… kezdetű dalt énekelve. A szokás hamar elterjedt, s ma is szép hagyomány a magyarországi iskolákban – ha nem is az akadémiákon, de a középiskolákban, sőt a közoktatás valamennyi szintjén.

Az időjárás kedvezett a ballagóknak: ez a péntek volt az utolsó napsütéses tavaszi nap egy hosszú esős periódus előtt, így semmi nem zavarta a 12. évfolyam búcsúzó diákjait, akik a tantermükből elindulva, lassan végigvonulva az iskola folyosóin, végül az udvaron gyűltek össze, hogy a szülőkkel, rokonokkal, no és az iskolatársakkal meg a tanárokkal együtt elbúcsúztassák az eltelt éveket.

A magyar középiskolákban az is hagyomány, hogy a ballagást követően megkezdődnek az érettségi vizsgák. Ez már pénteken, tehát a ballagások napján megtörtént, akkor adtak számot tudásukról a nemzetiségi nyelvből vizsgázók, hétfőn pedig a magyar nyelv és irodalom tesztekkel folytatódott ez a fontos eseménysor.

Forrás: bp18.hu/K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva