Nem verseny: buli!

Szerző • 2018-09-03 • Hírek, Közélet Nem verseny: buli! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1068

Ötödik alkalommal rendezte meg a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Életfa Szociális Szolgálat a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola kertjében bográcsos főzőversenyét. Az augusztus 30-án megtartott egész napos eseményen csaknem kétszázan vettek részt a kerület szociális szolgálataitól.

A négy intézmény mindegyikétől egy-egy főzőhelyen készíthettek ételeket a versenyző csapatok. A kikötés csak annyi volt, hogy alkalmazkodva az idei rendezvény mottójához – azaz a Komár László dalából kölcsönvett Itt van Amerika című szerzeményhez – vörösbabos ételeket kellett készíteni, amelyeket a kiértékelés után elfogyasztottak. Volt ugyan hivatalos zsűri, de az ételeket nem rangsorolták, hanem mindegyiket más-más szempontok alapján, a terítés, az ízvilág, a különlegesség szerint értékelte a három tagból – Holové Zsolt irodavezetőből, Nagy Ágnes intézményi referensből és Molnár Ildikó címzetes főjegyzőből – álló zsűri.

Dömötör István alpolgármester a rendezvény jelentőségét abban látja, hogy ilyenkor össze tudnak jönni azok az emberek, akik tisztességesen ledolgoztak egy életet, s ezekben az intézményekben megtalálták azt a keretet, amelyben nem otthon és egyedül töltik az idejüket, hanem kellemesen érzik magukat a hasonló életkori sajátosságokkal és érdeklődéssel rendelkező emberek körében.

Mindez komolyan hozzájárul a lelki jóllétükhöz, aminek érdekében az önkormányzat mindent meg kíván tenni a jövőben is. Az immár hagyományossá vált nyár végi eseményt ugyan főzőversenynek hívjuk, de nem ez a lényege. Az idősek maguk is mindig műsorral jönnek, amire hetekig, hónapokig készülnek, s ez láthatóan közösséggé formálja őket. Ez az, amiért az önkormányzat minden támogatást megad, hogy ezek a központok egyre jobb körülmények között egyre több idős embert vonzzanak – tette hozzá az alpolgármester.

A Életfa Szociális Szolgálat vezetője, Barnáné Matazsdi Edit elmondta, hogy az ellátottaknak összeállított program évről évre változik.

A műsor témájának megfelelően idén a Viva Las Vegas, avagy Tiszta Amerika Pestszentlőrincen címszóra esett a választás. Ennek megfelelően a főzőversenyben részt vevő csapatoknak vörösbabos ételt kellett készíteniük.

Ugyanennek a mottónak a jegyében egy amerikai típusú hotdog-árustól különleges hot dogot kaphattak a vendégek, akik szerencsekerékkel is kipróbálhatták a szerencséjüket, vagy akár leülhettek a póker-, illetve a rulettasztalhoz.

A hálás közönségnek idén megidézték a színpadon a magyar Elvist, azaz Komár Lászlót, az Arcok Táncszínház tagjai dél-amerikai ritmusokra táncoltak, majd kán-kánt is jártak. A szociális intézmények tagjai, vezetői és dolgozói a New York lányai, illetve a Chicago lányai című produkciót adták elő egy Frank Sinatra-dalra és charleston-ritmusra. A közönség tetszését talán ezek a produkciók nyerték el a leginkább.

Egy olyan főzőversenyen jártunk tehát, ahol nem elsősorban a verseny volt a fontos. Persze azoknak, akik a bográcsok körül sürögtek, és minden tudásukat bevetették annak érdekében, hogy a legjobb ételek szülessenek – no meg a babételek kedvelőinek – igen fontos volt a főzés végeredménye is. Mindezen túl azonban a közösségben születő és formálódó műsor és az együttlét öröme jelentette a legtöbbet.

bp18.hu, Bodzay Zoltán

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva