Oktatással a környezetvédelemért

Szerző • 2014-07-29 • Egyéb, EU, Könnyű, Művészet, Oktatás, Pályázat, RE-SEEties, Zöld környezet Oktatással a környezetvédelemért bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2672

A 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata két környezetvédelmi és zöld-filozófiát képviselő Európai Uniós projektben is aktív szereplő. De nem csak a kerület vezetése, hanem az oktatási intézmények is nagyon sokat tesznek a Zöld-filozófia népszerűsítéséért, az ismeretek terjesztéséért.

Az energiahatékonyság és megtakarítás, a megújuló energiaforrások, és a hulladékgazdálkodás kiemelkedő témák, amelyeket a fiatalok számára is ismertté kell tenni. Ezt a célt szolgálják a legkülönbözőbb civil vagy oktatási programok és versenyek, illetve a környezetvédelmi témákat feldolgozó művészeti pályázatok is.

y-szerviz_kornyezetvedelem_ehulladek_1 copy

Játszva épül be a tudás

A XXI. században nagy kihívás nehezedik a társadalomra, így a pedagógusokra is. A különféle versenyek nem csak programként szolgálnak, hanem maguk a témák, feladatok is gondolkodásra bíztatják a fiatalokat. Egy környezetvédelem témájában kiírt verseny vagy rajzpályázat pedig kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok átlássák, sőt, sokkal jobban megismerjék a környezetüket érintő problémákat.

Rajzpályázattal a környezetért

A fiatalok rajzpályázat keretén belül is ismerkedhettek a környezetvédelemmel. Az önkormányzat és az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. egy közös plakátpályázatot hirdetett, ahol a kerületi környezeti portálokat (zold18.hu, zoldmuzeum.hu) népszerűsítették. De számos művészeti fesztivál, rajz- és képzőművészeti, iparművészeti verseny is lehetőséget ad, hogy a kerületi fiatalok kifejezzék gondolataikat és érzéseiket a zöld-témákkal kapcsolatban.

1906_0

„A környezetvédelmi vetélkedőt már több alkalommal, plakátpályázatot először rendezte meg az önkormányzat. Úgy gondoljuk, kellenek olyan fórumok, amelyeken a legérintettebbek a gyerekek, játékosan szerezhetnek ismereteket a környezetvédelemről, hogy felnőttként annak a generációnak a tagjai lehessenek, akik már környezettudatosabban élnek.” – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester.

2616_0

Vetélkedés a környezetért

Az önkormányzat korábban elnyert egy környezetvédelmi pályázatot, aminek a révén lehetőség nyílt arra, hogy a diákok folyamatosan mérjék a környezet állapotát (az időjárás-, a légszennyezettség-, a pollenadatokkal összefüggésben a szélirányt, a szélsebességet, a hőmérsékletet, a légnyomást és a csapadék mennyiségét). A diák a mérések alkalmával látja, hogy például milyen szennyezett a levegő, és megtudja ez miként hat az emberi szervezetre. Így a gyerekek sokkal jobban elsajátítják a környezettudatos gondolkodásmódot, mintha csak elméletben hallanának róla.

2617_0

Hulladékból termékek

Garamvölgyi Zsolt papírszobrász, programszervező kezdeményezésére a gyerekek hulladékból készítenek termékeket, amelyek így hasznos szerepet töltenek be, sőt javítják a szelektív hulladékgyűjtés eredményességét. A tömörített papír még a műanyag, vagy fatermékeket is kiválthatja. A technológia lehetővé teszi a kooperációt az egyes diákvállalkozások között termékcserére, egyes termékek közös gyártására, vagyis több hasznos tapasztalatot szerezhetnek a diákok.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva