Öltönyös ördögök jönnek a 18. kerületbe

Szerző • 2015-05-26 • Hírek, Művészet Öltönyös ördögök jönnek a 18. kerületbe bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2676

Az Otthon Theatrum már közel két éve a Kondor Béla Közösségi Házában tartja próbáit, készíti az előadásait. Május 30-án este 19 órakor egy szabadtéri színpadavató előadással készült a társulat, ahol egy vörös malom és öltönyös ördögök kapnak majd főszerepet. A társulat vezetőjével beszélgettünk.

Szeptember 18-án leszünk 5 évesek, azért alapítottuk meg anno az Otthon Theatrumot, mert szerettünk volna egy családias, alkotói légkört hasonló gondolkodású fiataloknak. Azóta sok helyen megfordultunk, több átalakuláson mentünk keresztül. Ez a csapat, a jelenlegi felállással 3 éve működik, közel 2 éve már a Kondor Béla Közösségi Ház lett az otthonunk, nagyon jó szívvel fogadtak be és segítenek mindenben – mesélt a kezdetekről Puskás Dániel, a társulat vezetője.

otthon01_bent

A csapat legifjabb tagja 12 éves és vannak idősebbek is, az átlag gimnazista és egyetemista korú fiatalokból áll.

Otthon Theatrum társulat lényegében egy műhely. Mindenki részt vesz az alkotásban. Aki nem találja meg a helyét a színpadon, ő bekerülhet az asszisztencia csapatába vagy a technikusokéba, de van koreográfusunk is, a feleségem a díszleteket készíti, festi, varrja a jelmezeket. Magunk csinálunk mindent. Sokan játszunk hangszeren, szoktunk zenélni is. Általában kész darabokat játszunk teljesen jogtisztán, megkérjük a szerzőtől a jogokat. Legutóbb Presser Gábor Padlás musicaljét adtuk elő 10 alkalommal. Most A vörös malom jogdíjára szerződtünk le 2016 júliusáig.

otthon_bent

Amellett, hogy művészeti munkát végzünk, szeretünk családként is működni. Minden szombaton reggel 9-től este 8-ig dolgozunk, ez azonban nem azt jelenti, hogy hétköznapokon elengedjük egymás kezét. Legutóbb például az érettségiző tagjainknak segítettünk tételeket kidolgozni, de volt olyan is, hogy kémia házit írtunk közösen. Lelkileg és barátilag is támogatjuk egymást, ez a csapat nagyon összetartó és ez a színpadon is látszódik.

Akik néznek bennünket, gyakran mondják, hogy van egy különleges energia a társulatban, ami áthatja az egész produkciót is. Érezhető, hogy szeretetből játszik mindenki, mert élvezi az együttlétet a többiekkel – avatott be a közösség belső életébe Puskás Dániel (képünkön lent).

puskas01_bent

A Padlást tavaly júniusban mutatták be és szeptembertől minden hónapba előadták valahol. A SCHERZO 2014 – XIX. Amatőr Musical Színpadok Fesztiválján is szerepelt a darab és sikerült a legjobb énekes díjat bezsebelnie az Otthon Theatrumnak és elhozták a diákzsűri két különdíját is.

Kerestünk olyan darabot, amit a teljes társulattal tudunk játszani, mivel a Padlásban csak 12 ember szerepelt, a társulatunk teljes létszáma a technikusokkal együtt pedig 35 fő. Így jött szóba A vörös malom, amit megnéztünk, meghallgattunk és összeült egy kis alkotói csapat, a koreográfiáért, a hangosításért, zenéért, látványért és a díszletért felelős személyek; ekkor dőlt el, hogy mit tudunk belőle kihozni, hogyan tudjuk aktualizálni – mi a darabokat ugyanis igyekszünk mindig a mai korra átírni, átformálni – tért át Molnár Ferenc darabjának történetére a társulat vezetője.

Puskás Dániel elmesélte, hogy ez a darab a Magisternek, a főördögnek egy találmányáról szól, ami egy olyan gép, ami rossz embert fabrikál a jóból.

Mi ezt lényegében úgy alakítottuk át, hogy egy cég lett az ördögi műhelyből, nyakkendős menedzser a főördög és az alkalmazottak a többi ördög. A darabban a gép béta verzióját látjuk, most próbálják ki. Sok igazság is elhangzik a darabban, ami korunkra is jellemző. Van például egy olyan mondat benne, hogy „nagyon nehéz manapság jó embert találni…”.

Végül egy erdész kerül bele a malomba, akit végigvisznek különböző bűnökön és egyetlen porszemet nem sikerül csak gonosszá őrölnie a gépnek: az anyja iránti szeretetét, ez billenti végül vissza a jó oldalra az erdészt. A malom összeomlik a cég pedig bedől. A Magiszter öltönyben, nyakkendőben jelenik meg és csak egy kicsi, vörös szarvacska utal arra, hogy ő nem ember, hanem ördög, olyan az egész, mintha a mai ember gonosz, ördögi oldalát fognánk meg.

A bemutató egyébként május 30-án szombaton este 19 órától lesz. A belépő 1500 forint, a Kondorban Béla Közösségi Házban lehet rá jegyet venni, és az otthontheatrum.hu oldalon lehet foglalni.

puskas_bent

Fontos kiemelni, hogy szabadtéren lesz az előadás, a közösségi ház előtt van egy erre alkalmas tér, amire felépítjük a társulat színpadát. Így ez egy színpadavató előadási is lesz. Ha az időjárás nem kedvező, akkor június 6-án lesz az esőnap – tette hozzá a darab rendezője.

A tervekkel kapcsolatban megtudtuk: jövőre a Drakulát viszik el több helyszínre, a Padlás jogait ismét megkéri a társulat, azzal is dolgoznak újra, A vörös malom is menni fog és terveznek egy operettet és egy mesejátékot is – ez utóbbi egyébként egy saját alkotás szövegkönyvvel, zenével.

Saját technikai csapatot állítottunk fel, vannak mikroportjaink, saját díszletelemeink, három méteres vasoszlopok, jelmezek. Rohamosan fejlődik a csapat. Terveink között szerepel az is, hogy vidékre megyünk majd turnéra. A Drakulát most úgy rakjuk össze, hogy egy 10 napos fonyódi tábort szerveztünk, ahol ezen a darabon fogunk dolgozni. Tíz nap tömény műhelymunka, melynek a végén a helyi gimnáziumban előadjuk a darabot; mozgalmas nyarunk lesz – mondta mosolyogva Puskás Dániel.

(Címlapkép: dcgazette.com)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva