Példaképként állhatnak a többiek elé – VIDEÓ

Szerző • 2017-03-17 • Hírek, Közélet, Videók, Videók a tizennyolcból Példaképként állhatnak a többiek elé – VIDEÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1405

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, a hagyományokhoz híven kitüntetéseket adományozott. A Rózsa Művelődési Házban március 14-én tartott ünnepségen Ughy Attila polgármester köszöntötte a díjazottakat, köztük a Díszpolgári címet kapott Varjú Imre nyugalmazott plébánost. Nézze meg a cikkben a WEBHÍRADÓ18 anyagát is!

Az önkormányzat évről-évre egy kedves kötelezettségének tesz eleget, amikor március 15-i nemzeti ünnep alkalmával díjazza azokat, akiket a saját szakterületükön a közösségért végzett munkájuk, vagy művészi tevékenységük okán példaképként állíthat a kerületben élők elé.

Történelmi alapok

Ughy Attila köszöntőjében elmondta, hogy mint minden ünnep, úgy az 1848-49-es szabadságharc emlékezete is a múltba repít.

A hétköznapok hősei
A mindennapokban névtelenül, emberségből, elhivatottságból, kötelességtudatból a közösségért dolgozók ünnepe a kerületi kitüntetések átadása, amivel a közösségért végzett szolgálatot köszöni meg az önkormányzat.
– Egy díj átadásánál sosem az a fontos, aki adja, hanem az, aki kapja. Ugyanakkor a kitűntetést nem csak úgy megkapja valaki, hanem kiérdemli. A díjakért meg kell dolgozni, az elismerés jelzi, hogy az elvégzett munka eredményét mindenki látja és megbecsüli. A díjazott az, aki valamit eltervezett, megdolgozott az álmaiért és önzetlensége miatti áldozatos munkájával tiszteletet ébreszt a közösségben.

Ez esetben egy olyan forradalom és szabadságarcra emlékeztet bennünket, amelyből nem a siker és a győzelem fogalmainak segítségével emelhetünk át valamit a jelenbe, hanem sokkal inkább azoknak a jellemzőknek a felfedezésével, amelyek ezt a sokat tépett és marcangolt nemzetet 1000 éve működtetik. 1848-ban az ország, a nemzet, a haza és a hazaszeretet fogalmai voltak azok, amelyek összekovácsolták ezt a sokszínű nemzetet. A Kárpát-medencében testvér volt örmény, lengyel, horvát, szerb és magyar, és egységben családként szállt szembe az elnyomó Habsburg hatalommal. A forradalomra emlékezve olyan hősöket láthatunk, akik bár elporladtak, évről-évre megmutatják, hogyan kell hinni, összefogni, kitartani és küzdeni. Ezek azok a cölöpök, amelyek tartják a magyarság történelmét, és amelyek a legnagyobb viharokban is biztosan álltak.

A legnagyobb kincs az ember

A polgármester úgy fogalmazott, hogy a magyarság örökségét elpusztíthatatlanná és a népet halhatatlanná az a szellemi és lelki táplálék teszi, amelyek akkor kovácsolnak össze egy nemzetet, amikor a hazát kell megvédeni.

Ugyanakkor egy nemzet történelme nem csak háborúkból áll. Nagy adomány, és Istentől kapott kegy a XVIII. kerület közösségének, hogy minden év március idusán újabb és újabb példaképeket tüntethetünk ki. Ők a legnagyobb kincseink. Embertestben, aranyszívvel. Olyan elhivatott szakemberek, kiváló művészek, elkötelezett lokálpatrióták, akik a ’48-as és az ’56-os hősök nemességét őrzik.

Ezért kötelességünk időről időre köszönetet mondani, és nem csak a tisztelet okán, bemutatni őket mindenkinek, aki csak kicsit is kételkedik az olyan értékekben, mint a hit, az összefogás, a hűség, a küzdelem s a feltétel nélküli szeretet.

A kitüntetések átadásán részt vett Kucsák László országgyűlési képviselő. Az elismeréseket Ughy Attilával együtt adta át Lévai István Zoltán, Galgóczy Zoltán, Dömötör István és Szarvas Attila alpolgármester.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva