Szívügyünk az örökségünk

Szerző • 2014-07-27 • Egyéb, Könnyű, Kultúra, Művészet, Oktatás, Programok Szívügyünk az örökségünk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2212

Az értékek megőrzését, bemutatását és megismertetését, a kapcsolódó helytörténeti kutatómunka ösztönzését minden közösség, így a 18. kerület vezetői, civil szervezetei és lakói is egyaránt szívügyként tekintik. Egy helytörténeti szervezet számára pedig igazi hivatást jelent, hogy átadja mindazt a tudást és örökséget, amelyet az őseink ránk hagyományoztak.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre kerülete különösen figyel ezen értékek megtartására és közvetítésére, a hagyományőrzésre. A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény ezért fontos eleme a kerület kulturális életének, és a fent említett célok megvalósításának. A közeljövőben további gyűjtési iránnyal és képzőművészettel kiegészülve már területi múzeummá válva költözhet új helyére, a Herrich-Kiss villába.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Minden ami a múltunk…

23 éve működik kerületünkben a Tomory Lajos felvidéki pedagógusról elnevezett és munkásságához kötődő helytörténeti gyűjtemény, amely a kerület egyetlen múzeumi engedéllyel rendelkező intézménye. Tomory az ötvenes évektől a kerület meghatározó személye volt. Iskola igazgatóként fontosnak tartotta az oktatástörténeti anyag gyűjtését, amely mai napig erősen meghatározza a gyűjtemény jellegét. A sokféle, akár az 1700-as évekből ránk maradt tankönyv mellett igen jelentős az életmód- és településtörténeti gyűjtemény, amely a célzott gyűjtésnek, és a felajánlásoknak köszönhetően folyamatosan bővül.

Screen shot 2014-07-27 at 7.36.25 PM

Aktív programok és versenyek

Az intézmény Heilauf Zsuzsanna vezetésével számos programot és vetélkedőt is szervez a kerületi iskolásoknak, évente több mint 2500 diákot elérve. Kardos Gáborral, a Települési Értéktár Bizottság elnökével közösen megvalósuló helytörténeti sétáknak is fontos városismertető szerepük van. Ezek lényege, kilépni a szűkebb pátriából, és szélesebb körből tekinteni a kerületben élő alkotókra, hírességekre. Az egyik ilyen program a Várostörténeti séta Bókay nyomában címet viselő helytörténeti kirándulás, amely jellegzetessége, hogy Budapest több pontját bejárva enged betekintést a Bókay család múltjába.

Screen shot 2014-07-27 at 7.36.45 PM

Digitális jövő

Napjainkban az online eszközök alkalmazása elengedhetetlen az ismeretanyagok intenzív terjesztéséhez. A fiatalok ma már szinte csak az interneten tájékozódnak, táblagépekkel, okostelefonokkal kommunikálnak, így egy helytörténeti múzeumnak is szükséges, hogy megjelenjen ezeken az innovatív csatornákon. A jövőben online térképes megoldásokkal, mobil alkalmazásokkal is segítik eligazodni az érdeklődőket a településtörténetben, városismeretben. A gyűjtemény weboldalán egyre több digitalizált anyagot találnak a látogatók, amelyek a diákok számára is közérthetően fogalmazzák meg a fontos tudnivalókat.

 

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva