Szűrőprogram és beszélgetés Havannáról

Szerző • 2015-04-10 • Hírek, Közélet Szűrőprogram és beszélgetés Havannáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1334

A Kondor Béla Közösségi Házban a RE-Block projekt zárórendezvénye részeként egészségügyi szűrőprogrammal és kreatív játéktérrel indul egy program április 11-én.

“Álmodtam egy Havannát magamnak” címmel kávéházi beszélgetések, ötletbörze, közösségépítő programok lesznek, a Pitypang Óvoda udvarában családi pihenőkertet alakítanak ki. Egy színes és érdekes programkavalkád várja a kerületieket.

Az esemény az URBACT-projekt zárórendezvénye. A projekt egyik fő célja a lakótelepen belüli közösségépítés, amely különböző véleménynyilvánítási fórumok éscsatornák létrehozásával, azok rendszeres alkalmazásával valósulhatna meg sikeresen. Az eredményes lakossági kohézió nélkülözhetetlen egy élhetőbb, korszerűbb Havanna megteremtéséhez.

havanna-lakotelep

Ehhez kapcsolódóan témák például:

– Milyen esemény, kezdeményezés segítené a közösségi összefogást, a közösségépítést?
– Mivel tudnánk megváltoztatni a lakótelepről kialakult “rossz image”-t, negatív képet?

A projektben dolgozó szervezők elképzelése, hogy kicsit előmozdítsák a jelenlévők aktivitását, kiépítsék érdeklődésüket- miszerint a Havanna lakótelepen bekövetkező változások az ő életükre is hatással vannak. Ehhez hívták segítségül Sain Mátyás moderátort, akinek az előadásai és módszerei az URBACT program eddigi rendezvényei alkalmával is sikeresnek bizonyultak. Más magyar példán keresztül szemlélteti, hogy egy motivált, összetartó közösség kialakítása lakótelepi környezetben igenis lehetséges, megvalósítható, emellett abszolút szükséges.

kondor01_bent

AZ URBACT-projekt

A Havanna-lakótelephez hasonló soklakásos „panelközösségek” problémái Európa-szerte azonosak. Az épületek és a környezetük elhasználódása mellett a lakosok szociális helyzete, az elszegényedés, a munkanélküliség valamennyi országban hasonló gondokat okoz. Az EU azért indította útjára az URBACT projektet, hogy a programban részt vevő német, spanyol, görög, román, brit, litván, svéd és olasz szakemberek együtt keressék a megoldásokat.

Budapest XVIII. kerülete az URBACT program úgynevezett RE-Block témakörében nyert el jelentős támogatást, és lett a projekt vezetője. A RE-Block a lakótelepek közösségi tereinek felújításához, a közösségi élet élénkítéséhez, a zöldfelületek kialakításához járul hozzá előkészítő, állapotfelmérő és tervezőmunkájával. A program a leromlott területek társadalmi, gazdasági és környezeti problémáinak kezelésére fókuszál, de a versenyképesség javítására, a gazdasági növekedésre és a munkahely-teremtésre is tesz javaslatokat.

havanna3

Az URBACT program szereplői hálózatokat és munkacsoportokat hoztak létre. A hálózatban részt vevő városok helyi akciótervet és fejlesztéspolitikai ajánlásokat dolgoztak ki közösségi részvétellel.

A csoport több helyszínbejárást és tanácskozást szervezett a lakótelep speciális szociális és építészeti problémáinak meghatározására. A pályázat teljes büdzséje 96 820 euró (29 240 000 forint), amiből 55 900 euró (csaknem 17 millió forint) a kerületet illeti.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva