Több mint ezeréves görög kötődésünk

Szerző • 2016-11-02 • Hírek, Kultúra Több mint ezeréves görög kötődésünk bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva783

Jó, de mit adtak nekünk a görögök? Szent István király korától a reformkor világáig tartó filhellén magyar és hungarofil görög kapcsolatok történelmi jelentőségéről tartott előadást Diószegi György Antal művelődéskutató október 24-én Kondor Béla Közösségi Házban.

Szent István király országépítése a korabeli Európában a kereszténység egyetemes történelmi örökségtárába tartozik. Ezt példázza, hogy 16 esztendővel ezelőtt augusztus 20-án a Szent István-bazilika előtt megtartott ünnepi szentmisén jelentette be I. Bartholómiosz konstantinápolyi pátriárka, hogy a konstantinápolyi patriarchátus 2000. április 11-én meghozott, „Magyarország első királyának, Istvánnak az Orthodox Egyház szentjei sorába történő iktatásáról” szóló határozatával elismerte Szent István király életszentségét.

A reformkor világából kiemelten hangsúlyozta Diószegi György Antal művelődéskutató gróf Széchenyi István és reformkori görög köre kapcsolatrendszerének máig ható üzenetértékét.

Gróf Széchenyi István országépítő reformtörekvéseinek támogatásában is tucatnyi magyarországi görög család is részt vállalt: e reformkori hungarofil görög kör sokat tett azért, hogy a megvalósítandó hazafias célok (mai szóval nemzeti fejlesztési projektek) gördülékeny módon valósággá váljanak – mondta a művelődéskutató.

A legnagyobb magyarral együttműködő görög családok (Derra, Janicsáry, Manno, Nákó, Szinasz/Sina, Panakoszta, Papademosz/Szerviczky, Takiadzisz/Takátsy) jelentős szerepet vállaltak a hazafiságot megtestesítő, a magyar kultúrát őrző, országos vagy helyi, magyar nemzeti intézmények (kaszinók, Magyar Tudományos Akadémia) létrejöttében, valamint a város polgári fejlődésében.

Gróf Széchenyi István és a görög Szinasz/Sina-család számos érdekességet rejtő és igen eredményes reformkori kapcsolatrendszerét külön is indokolt kiemelni. A Széchenyi-Sina-kapcsolatrendszer értékvilága jegyében az előadó utalt arra, hogy Sina Simon báró nevét kerületünkben sétány viseli: ezen szellemi és gazdasági együttműködés azért is rendkívül jelentős, mivel hungarikum lett „gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka” a magyar Hungarikum Bizottság 2014. március 19-én meghozott döntése alapján.

Az előadó szót emelt az egymás iránti tisztelet fontosságáért, mert kizárólag ez ad lehetőséget arra, hogy a sorsközösség révén éljük meg mindennapjainkat a békés alkotó munka és a hazaszeretet, azaz „gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka” jegyében.

Az előadást a XVIII. kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat szervezte.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva