Van hol találkozni, beszélgetni

Szerző • 2015-02-24 • Hírek, Közélet Van hol találkozni, beszélgetni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1039

Elindult a szociális étkeztetés szolgáltatása az Életfa Szociális Szolgálatnak otthont adó épületrészben a Lakatos-lakótelepen.

Az étkeztetés nincs létszámhoz kötve. A tavaly októberben átadott helyiségben, harmincas csoportokban gyakorlatilag minden rászoruló számára biztosítani tudják ezt az ellátást.

A február 20-i első étkezés alkalmával Dömötör István alpolgármester, Torma Beátával, a körzet önkormányzati képviselőjével közösen fogadta a szociális ellátásban részesülőket.

Valóra vált vágy

Az alpolgármester rövid köszöntőjében kiemelte, hogy az étkeztetéssel, illetve a megújult közösségi hellyel a Lakatos-lakótelepen élő nyugdíjasoknak egy régi vágya vált valóra.

szocialisetk01_bent

Idáig a Gyömrői úton lévő Ezüstfenyő Nappali Szolgálat próbálta a Lakatos lakótelepieknek ezt a problémáját megoldani, de érthető módon sok idős ember nem, tudta vállalni az odamenetelt – fogalmazott Dömötör István. – Most sikerült házhoz hozni a szociális étkeztetést, de ezen túlmenően is arra bíztatom az itt élőket, hogy járjanak ide rendszeresen, tartsanak klubnapokat, beszélgessenek egymással. Az a tapasztalatom ugyanis, bármely más gondozási központot figyelve, hogy az életminőségen javít az, amikor van hol összejönni, beszélgetni.

Amikor az emberek tudják, hogy a gondjukkal, bajukkal kihez fordulhatnak. Ezzel a szolgáltatással is szeretnénk megköszönni a nyugdíjasoknak azt a sok dolgos évet, amivel lehetővé tették azt, hogy mi, az egy-két generációval fiatalabbak itt legyünk. Ezt pedig nekünk kötelességünk akár ily módon is megszolgálni.

Bővülő létszám

Az első napon 21 fő számára rendeltünk ebédet, de ez a létszám biztosan nőni fog. Ha kell, több turnusban, de mindenkit el tudunk látni – mondta Barnáné Matazsdi Edit a szociális szolgálat vezetője. – A jövedelemtől függően van, aki térítésmentesen étkezhet, de 600 forintnál senkinek sem kerül többe az ebéd.

Klubélet, ünnepek, kirándulások
Az Életfa Szociális Szolgálat munkatársai az étkeztetésen túlmenően is várják a nyugdíjasokat, akik számára a nappali ellátás térítésmentes.

– A saját otthonukban élők részére napközben lehetőséget adunk a kellemes időtöltésre – mondta Barnáné Matazsdi Edit. – Szabadidős programok mellett, szellemi és kulturális elfoglaltságot is biztosítunk. Az idei farsangot már együtt ünnepeltük, a dekorációt például a nyugdíjasaink készítették. A közösség tagjai már készülnek a március 15-i ünnepre, rendszeresek a verses délutánok, péntekenként pedig közös filmnézés az állandó program. Ezen kívül alkalmanként közös buszkirándulásokat is szervezünk: a három intézmény nyugdíjasai májusban ellátogatnak a szarvasi arborétumba.

Korábban az Életfa Szociális Szolgálat két telephelyen – a Napraforgó Nappali Szolgálat (1184 Budapest, Gárdonyi G. u. 14.) és az Ezüstfenyő Nappali Szolgálat (1184 Budapest, Gyömrői út 178.) – fogadta az intézmény által nyújtott alapszolgáltatásokat, azaz a szociális étkeztetést és az idősek nappali ellátását igénybe vevőket. A Lakatos lakótelepen lévő harmadik központba munkanapokon 8 és 16 óra között lehet bejárni.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva