Vigadalom volt a mi utcánkban

Szerző • 2016-10-10 • Hírek, Közélet Vigadalom volt a mi utcánkban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva829

Hatodik éve rendezi meg a pestszentlőrinci illetőségű Zöld Sorompó Egyesület – az önkormányzat támogatásával – az Októberi Vásári Vigadalmat, amelyet idén október 9-én tartottak a Bókay-kertben. Pethő Ágota, az egyesület elnöke többször megfogalmazta már, hogy az esemény célja hat éve rendületlenül ugyanaz: megidézni a hajdani falusi vásárok hangulatát.

Van valami megrendítő abban, hogy amint a hivatalos megnyitót kezdő, Mohai Tibor karnagy vezetésével működő Sonore Vegyeskar belekezd a Himnuszba, másfél percre megáll a Bókay-kert nyüzsgése: az árusok erre as rövid időre befejezik termékeik értékesítését, az asztaloknál evők-ivók felállnak, és mindenki elcsendesedik egy kissé. Aztán folyik tovább a vásári zsibongás. Itt mindkettő természetes: a tiszteletadás és a mulatság is.

Szó sincs azonban arról, hogy valamiféle skanzen vagy néprajzi múzeum költözne ilyenkor a kertbe. A keretek az elmúlt másfél-kétszáz évet idézik, de tartalmi szempontból a vigadalom az élő hagyomány tere. Aktív táncosok, mesemondók, népzenészek, lovasíjászok, barantások mutatják meg, mit tudnak – ahogy idén is a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, Görömpő Kompánia zenészei és mesemondója, a Béri Balogh Ádám Baranta Csapat harcosai, a Kassai Lovasíjász Iskola Endzsel Törzsének tagjai.

vasar02_bent

Emellett olyan kézművesek hozzák el termékeiket, akik a tradícióban gyökerező, de a modern ízlésnek megfelelő árukat tesznek ki a polcra: a fafaragások és a fémműves termékek mellett ott vannak a kreatív párnák, sapkák, a finom kolbász, sajt és méz mellett már ott van a savanyított fürjtojás, a chilikrém és sok más finomság.

Amit tehát itt kap a nézelődő, a vásárló, az nem a régi világ utánzata, hanem a klasszikus értékek megjelenése a modern életformában. Nyilván ezért tekintik a XVIII. kerület lakói mindinkább magukénak a rendezvényt, és töltik meg szépen a Bókay-kertet a családok a nap folyamán.

Pethő Ágota is úgy fogalmazott megnyitó beszédében, a rendezvény sikere minden bizonnyal a célkitűzésében van.

Hiszünk a magyarságban, hiszünk a jó minőségű magyar termékekben – mondta egyszerűen.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, az esemény fővédnöke pedig a hagyományokról beszélt. A polgármester – tőle szokatlanul – kalapban és steier öltözetben jelent meg.

vasar03_bent

Ennek a rendezvénynek fontos vállalása a hagyományok őrzése – mondta. – Hadd áruljam el önöknek, hogy az én családon egyik ága tiroli-steier származású, és amikor pár éve a rokonoknál jártam, elmondták, ott az a szokás, hogy vasárnap, akik elindulnak az istentiszteletre vagy a misére, felöltik saját népviseletüket. És mint rokont, kértek, hogy kövessem as példájukat. Az ő tiszteletükre öltöztem ma így. – Aztán gyorsan hozzátette. – De megígérem, hogy legközelebb nyugat-magyarországi rokonaim előtt tisztelegve az ő viseletüket öltöm fel. Remélem, ezzel sikerül elejét vennem egy kuruc-labanc vitának.

A vásárnak a barantások és a Tébláb táncosai adtak keretet: az események délelőtt ostormenettel kezdődtek, este táncházzal zárultak. A déli megnyitón a római katolikus, az evangélikus és a református egyház képviselői közösen áldották meg a vásározókat.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva