Vitázik a világ ifjúsága

Szerző • 2015-04-08 • Hírek, Közélet, Videók, Videók a tizennyolcból Vitázik a világ ifjúsága bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva904

Idegennyelvű vitaversenyt rendezett március 25-én a Karinthy Frigyes Gimnázium. A fiatalok tudása és felkészültsége idén is lenyűgözte a nemzetközi zsűrit.

A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) elnevezésű középiskolásoknak szánt nemzetközi német nyelvű vitaversenyt immár öt éve rendezi meg a Goethe Intézet a közép- és kelet-európai országok diákjai között.

Ezen a vetélkedőn a diákok tanúbizonyságot tehetnek arról, hogy mennyire jártasak a vitakultúrában, állaspontjaikat, nézeteiket mennyire képesek német nyelven kifejteni és megvédeni. Idén a Karinthy Frigyes Gimnázium tanulói második alkalommal vehettek részt a versenyen, továbbá maga a gimnázium szolgált az országos döntő egyik helyszínéül.

A gimnáziumban megrendezett versenyen 4 intézmény – a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Tamási Áron Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, valamint a Karinthy Frigyes Gimnázium – versenyzői szálltak vitába német nyelven. A vetélkedőt a Goethe Intézet képviseletében Salakta Tünde koordinálta és moderálta, a zsűritagok pedig a hazánkban dolgozó német vendégtanárok, valamint a verseny korábbi éveinek nyertesei voltak. Hazánkban összesen 16 iskola képviselő mérték össze tudásukat, az intézmények pedig a házi fordulók után 2-2 tanulót delegáltak az iskolák közötti elődöntőre. Innen került ki az a 16 versenyző, – köztük Kádár Bence a Karinthy gimnázium tanulója – aki az április 16-i országos válogatón mérheti össze tudását az elődöntők győzteseivel. A tavalyi évben a gimnázium most végzős tanulója, Bartha Regina a varsói döntőben 2. helyezést ért el.

A versenyzőknek a szokásos szigorú szabályok szerint két kérdésről kellett vitázniuk. Az első téma az volt, hogy bevezessék-e a magyar iskolákban a számítógépes programozás tantárgyat, míg a másik a nyilvános helyen való csókolózás betiltásának lehetőségét firtatta.

A fordulók témáit két héttel a verseny előtt kapták meg a diákok, melyek alapos kidolgozása most is elengedhetetlen volt, hiszen az értékelési szempontok között a vitakultúra, beszédkészség és szaktudás figyelembe vétele is szerepelt. Hogy mit lehet nyerni ezen a versenyen? Tárgyi jutalom nincs, viszont minden nemzet nyolc legeredményesebb indulója az országos döntő előtt egy drezdai tréningen vehet részt, ahol képességeik fejlesztésén túl, nemzetközi kapcsolatok és barátságok is szövődnek. A legjobbak pedig egy nyári németországi ösztöndíjat nyerhetnek.

Berlinben jártak a legjobb vitázók, Bartha Regina tartott élménybeszámolót a TV18-nak:

bp18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva